Online plus

Caterham Seven 160

71Pregleda

Muva

Priča o Caterhamu zapravo počinje sa Lotusom. Da nije bilo Lotusa i njegovog legendarnog modela Seven, velika je verovatnoća da Caterham ne bi ni postojao

Naime, Caterham je izvorno bio Lotusov diler, ali je njegov osnivač, Graham Nearn, po prestanku proizvodnje modela Seven, otkupio prava za dalju proizvodnju istog, ovoga puta pod drugim imenom. Caterham je osim modela, preuzeo i filozofiju kojim se Colin Chapman, osnivač Lotusa, vodio. Filozofija je glasila: lakoća, mala masa. „Više snage čini auto brzim samo na pravcu, a mala masa ga čini brzim svuda”- Chapamanove su reči.

Na tom principu počiva i novi model Caterhama, nazvan Seven 160, i predstavlja najjeftiniji način da postanete član Caterham porodice. Pogonjen kompaktnim Suzukijevim benzincem sa tri cilindra, upadljivo iskače iz kalupa modernih sportskih automobila. Iako ima samo 660 kubika, iz kojih izvlači 80 konjskih snaga pomoću turbo punjača, nikako se ne može reći da nije startan. Štaviše, stotku hvata za samo 6,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od oko 160 kilometara na sat. Obzirom na karakter motora, pomenute cifre su za svako poštovanje. Ali, kao što već pomenusmo, smisao ovakvog automobila nikako nije u sirovoj snazi, već u maloj masi (verovali ili ne, samo 490 kilograma!), niskom težištu, oštrom upravljanju i čistom, elektronikom nesputanom uživanju za volanom.

Može se slobodno reći sportski automobil za vozače starog kova, koji žele da „osete” auto na najsiroviji način. U tome će im malo „pomoći” nova zadnja osovina, koja je i dalje kruta, a vozač sedi kao i kod prethodnih modela, tik iznad iste. Vožnja dakle nije najudobnija, ali Seven 160 tome ni ne teži. Stvar je u minimalizmu, jednostavnosti I čistom užitku dok se „ganjaju” krivine.

Eksterijer je i dalje prepoznatljiv, klasičan „Sevenovski“. Duga hauba, otvorena kabina pomerena daleko unazad, platnena vrata, rol barovi… Tu nema iznenađenja. Sve je čisto i maksimalno svedeno.

Za enterijer važi ista priča, sve je uprošćeno I pregledno. Tu su volan, menjač, papučice, nekoliko prekidača i instrumenata. I to je to. Ali, ako želite da vikendom odete na neku stazu ili da se provozate krivudavim putem van grada, više vam i neće trebati. Osim 14.995 funti (za verziju u delovima koju sami sklapate) ili 17.995 koliko će koštati već gotova verzija, kada krene u prodaju početkom 2014. godine.

Filip Ristić

Ostavite komentar