Online plus

BMW Concept Active Tourer Outdoor

94Pregleda

Odbrambeni igrač

Bavarski proizvođač svestan surovosti konkurencije reaguje na konkurentske poteze pa se dešava nekada nepojmljivo, a uskoro vrlo moguće – prednji pogon i višenamenski porodični transporter sa plavo-belim znakom

BMW Concept Active Tourer Outdoor je BMW-ovo viđenje kompaktnog vozila koje u sebi integriše komfor i prostranost sa uživanjem u vožnji. Plug-in hibrid pruža pogled u budućnost po pitanju pogona pomoću eDrive koncepta koji je poznat sa modela i8 i omogućava vožnju i isključivo na elektro pogon.

Harmonične proporcije ovom konceptu daju tipične BMW atribute na svakom koraku. Dužine 4350 mm, širine 1833 mm i visine 1576 mm, ovaj BMW sjedinjuje sportski duh i kompaktne dimenzije. Pomoću međuosovinskog rastojanja od 2670 mm, povišene linije krova i kompaktnog sistema pogona sa poprečno postavljenim motorom i pogonom na prednjoj osovini unutrašnji prostor je maksimalno povećan.

Bakarna nijansa
Posebna „Gold Race“ narandžasta boja naglašava BMW atribute kao što su „bubrezi“ koji su na ovom modelu blago nagnuti ka napred. Udvojeni kružni svetleći elementi u farovima se podrazumevaju. Gledano sa boka, izdužena silueta sa klinastim oblikom i u mirovanju vozilu daje utisak dinamičnosti, a 20-inčni naplaci sa narandžastim akcentima dodatno naglašavaju dinamičnost.

Zadnji deo odlikuju horizontalne linije sa velikim zadnjim svetlosnim grupama i daju utisak stabilnosti. Velika zadnja vrata omogućavaju lagan pristup prtljažniku sa velikim i niskim otvorom tovarnog prostora.

Porodična elegancija
Novi koncept unutrašnjeg oblikovanja ovom konceptu daje potpuno svež osećaj prostanosti. Stiče se utisak da centralna konzola „lebdi“ i glatko se preliva u instrument tablu. Na ovaj način vozač i suvozač imaju izdašnu ponudu prostora za noge, a visoko postavljena sedišta omogućavaju natprosečnu preglednost.

Gornji deo armaturne table tamnije boje je povezan aluminijumom oslojenim materijalom sa donjom celinom koja je obložena svetlom kožom. Isti materijali su korišćeni i za oblaganje sedišta i obloga vrata, a svi ovi elementi sadrže i narandžaste detalje u duhu spoljašnjosti vozila. Ista kombinacija materijala se koristi i u zadnjem delu putničkog prostora. Tovarni deo je obložen robustnom plastikom koja je jednostavna za održavanje.

Zelena svest
Concept Active Tourer Outdoor je konstruisan kao hibridno vozilo koje je moguće puniti sa kućne elektro mreže, što daje još veću praktičnost hibridnom konceptu pogona. Kada je reč o autonomiji na isključivo elektro pogon, dolazi se do cifre koju fabrika definiše kao dobrano preko 30 km. Baterije su litijum jonske i dopunjavaju se na kućnoj utičnici od 220V ali i pomoću povrata energije sa obe osovine. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je 1,5 litarski TwinPower turbo benzinac.

Ukupna snaga pogonskog sistema je 190 KS, što omogućava sportske performanse uz izuzetno nisku emisiju izduvnih gasova i potrošnju goriva. Tako je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h kraće od 8 sekundi, a maksimalna brzina je deklarisana na „oko 100 km/“. Impresivne su i vrednosti prosečne potrošnje goriva od ispod 2,5 litara na 100 pređenih kilometara i emisija ugljen dioksida od svega 60 g/km.

Za titulu najprodavanijeg premijum brenda borba se vodi svim sredstvima. Koga uhvate na spavanju biće zasigurno surovo kažnjen. BMW kao trenutno najmasovniji premijum brend svakako to neće dopustiti, i upravo ovaj koncept je najava moćnog oružja koje će biti od velike važnosti u obračunu sa nadolazećom i već postojećom konkurencijom.

Vanja Dragosavljević

Ostavite komentar