Predstavljamo

Bentley predstavio svoju viziju električne mobilnosti – EXP 100 GT!

Reč je o potpuno električnom i autonomnom koncept modelu

Bentley EXP 100 GT
317Pregleda

Bentley je konačno predstavio svoj novi koncept model po imenu EXP 100 GT. Reč je o potpuno elektrtičnom Gran Turismo modelu dizajniranom sa ciljem da nam pokaže kako će izgledati automobili britanskog proizođača 2035. godine.

Bentley EXP 100 GT

Novi koncept EXP 100 GT ujedno obeležava i prvi vek postojanja britnaskog proizvođača. Ovaj model ima potpuno električni pogonski sklop sa četiri elektromotora, “torque vectoring” sistem i ukupnu izlaznu snagu od 1.340 konjskih snaga i 1.491 Nm obrtnog momenta.

Iz Bentley-ja tvrde da EXP 100 GT iz mesta do 96 km/h ubrzava za manje od 2,5 sekundi. Takođe, maksimalna brzina koju ovaj model može da postigne iznosi 300 km/h.

S obzirom da se očekuje da tehnologija i baterije napreduju i do 5 puta u odnosu na današnje, nije iznenađenje što predstavnici kompanije navode da će baterija ovog modela do 80% moći da se napuni za svega 15 minuta. Oni navode i da će EXP 100 GT sa jednim punjenjem moći da pređe do 700 kilometara puta. U isto vreme, težina automobila je 1.900 kilograma, što je jako impresivno za automobil njegovih dimenzija.

Kada već govorimo o dimenzijama, da kažemo i da je koncept dugačak 5,8 metara i širok skoro 2,4 metara.

“Bentley EXP 100 GT predstavlja uvid u automobile kakve želimo da pravimo u budućnosti”, rekao je Stefan Sejlaf, direktor dizajna britanskog proizvođača. “Kao legendarni Bentley automobili iz prošlosti, ovaj automobil se povezuje sa putnicima”, dodao je on.

Možda najinteresantnija stvar u vezi sa konceptom EXP 100 GT jeste integrisana veštačka inteligencija. Zahvaljujuči tome automobil će moći da se prilagođava putnicima. Ona će nadgledati biometrijske osobine putnika kao što su pokreti oka i glave, krvni pritisak i slično. Enterijer će imati tri raztličite konfiguracije sedišta, koje će se menjati u zavisnosti od toga da li je uključena autonomna vožnja, ili ne.

Sada dolazimo do pravog pitanja. Da li možemo čekati 16 godina da vidimo ovakav Bentley?

Ostavite komentar