Online plus

Barnea Collection

176Pregleda

U čemu se vozila Vitni Hjuston

Baja Patak, poznato je, brižno čuva prvi novčić koji je zaradio. Isto je i sa austrijskim oldtajmeristom dr Jakobom Barneom. U jednoj garaži nadomak Beča, ispod cirade od padobranske svile, parkiran je Humber Super Snipe Mk IV iz 1957. Obilazak privatne muzejske kolecije Dr. Barnee, bio je sjajan način da završimo našu avgustovsku oldtajmer ekspediciju u Beču


Auto Union 1000 putokaz ili strašilo za muzej

Doktorova dokolica
Po sopstvenom priznanju Dr. Barnea, je postao zaluđenik za automobile, kada ga je kao dete ujak provozao u jednom Austinu 8. Nakon završenih studija, lekarska profesija omogućila mu je višak novca koji je mogao da uloži u svoj hobi. Prvi automobil, već pomenuti Humber, otkupio je od jednog javnog preduzeća, kome je za divno čudo, bilo preskupo da ga održava! Podjednako nadaren za mehaniku kao i za medicinu, počinje sam održava svoju rastuću kolekciju automobila. U vreme naše posete, zatekli smo dr Barneu u gunđanju kako majstor koga je stavio na platni spisak, nikada ništa ne uradi do kraja.

Legendarni Checker taxi
Kabrioleti za vikend vozače

Kolekcija nebrušenih dijamanata
Krajem osamdesetih Dr.Barnea kreira biznis model koji mu omogućuje konstantno uvećanje kolekcije. Restauracije u najvećoj meri obavlja sam u slobodnom vremenu. Nije opterećen vijanjem fabričkog stanja i često se opredeljuje za vozila na kojima je potrebno tek nekoliko radioničkih zahvata da bi se našla u svakodnevnom saobraćaju. Osniva “Oldtimertreff Wien”, kompaniju koja se specijalizuje za rentiranje oldtajmera za svadbe, foto sesije, vožnje u prirodi… Njegovi automobili česti su glumci u istorijskim filmovima. Sarađivao je i sa “Jadran filmom”, čije rukovodstvo opisuje kao bećare.

Rolls Royce Corniche Convertible auto od Vitnine tetke i Vitni iz doba kad se vozala u tetkinom Rollsu
Humber Super Snipe na početku svoje oldtajmerske karijere krajem 70-ih

Greatest Hits
Mnogi automobili u kolekciji, nabavljeni su sa ciljem da se često rentiraju. Zato ne čudi prisustvo Mustanga iz šezdesetih, MG-B i drugih uvek zanimljivh kabrioleta. Tu je i replika zlosretnog automobila Gräf & Stift Double Phaeton, u kome se u Sarajevu provozao Franc Ferdinand, sveže pristigao sa snimanja dokumentarca o početku Prvog svetskog rata.

Amerikanu zastupaju Studebaker Commander, automobil koji je 1950. uveo nove dizajnerske standarde i klasičan njujorški Checker taxi. Kako stvari stoje, Checkera ima više po belosvetskim kolekcijama nego na ulicama Velike jabuke.

Spremni da prevezu mladence
Replika Graf&Stift

Posebno mesto u kolekciji zauzima najstariji Steyr na svetu, limuzina iz kolekcije egipatskog kralja Fuada prvog, koji je vladao od 1922. do 1936.

U vrelim danima dr Barnea rado vozi Rolls-Royce Corniche kabriolet iz 1971. Pedantni istoričari britanske marke zabeležili su da je to peti proizveden kabriolet ovog tipa sa volanom na levoj strani. Prvi vlasnik ovog primerka bila je pevačica Dion Vorvik, poznata po hitovima iz 60-ih: ” Anyone Who Had a Heart” i “Walk on by” . Nešto mlađoj pop publici verovatno je zanimljivija činjenica da je Dion Vorvik , tetka od Vitni Hjuston. A koja tetka bi odbila da svoju nećaku provoza u novom Rollsu?

Studeabaker Champion remek delo dizajnera Rejmonda Levija
Steyr po meri kralja

Dr. Barnea sa ponosom ističe da poseduje najveću kolekciju posleratnih Rolls Royce-ova u Austriji.

Iznajmljivanje automobila i vođenje muzeja je porodični biznis. Na odlasku zatičemo njegovu ćerku Gloriju, kako pokušava da izađe na kraj sa izđikljalom travom, gurajući starinsku mehaničku kosilicu. Zašto bacati 100 evra na novu kosilicu na struju?

 

Dr. Jakob Barnea & Miroslav Šosberger

P.S. 
Prilog o “Oldtimertreff” kolekciji, pripremamo za jesenji ciklus emisije „Vrele Gume Autovizija“. Transport naše ekipe omogućila je kompanija „Olitours“, veteran relacija Srbija – Beč i Srbija – Berlin. Putnici mogu računati na vrhunske vozače i savremeni vozni park. Olitours je prva kompanija u Srbiji koja je uvela u saobraćaj autobus marke SETRA 515 HD.

Tekst: Miroslav Šosberger
Fotorgrafije : Vrele Gume, Oldtimertreff

 

Ostavite komentar