Online plus

Auto delovi – istraživanje

11Pregleda

Kako i gde se kupuju auto delovi i oprema u Srbiji?

Krajem prošle godine, sajt www.polovniautomobili.com je sproveo istraživanje kojim je utvrđeno gde vozači Srbije najčešće traže i kupuju delove i opremu za svoje automobile. Istraživanjem je obuhvaćeno skoro 10.000 ispitanika, koji su objasnili gde, kako i kakve delove najčešće kupuju

Potražnja za novim delovima i dalje biva zadovoljena kroz ovlaštene prodavnice i servise, ali internet oglasi sve više postaju važni za sve one koji traže kako nove, tako i polovne delove za svoja vozila.

Od ukupnog broja ispitanika, čak 66% je u pretrazi na internetu koristilo sajt www.polovniautomobili.com.

Oni koji se odlučuju za polovne delove navode slabu platežnu moć kao glavni razlog i smatraju da takvi delovi ne zaostaju za novim delovima po pitanju kvaliteta.

Novo ili polovno, pitanje je sad
Uprkos slaboj platežnoj moći i generalno nezavidnoj situaciji na našem tržištu, čak 46% naših ispitanika češće kupuje nov nego polovan deo, dok njih 40% uvek koristi isključivo nove delove. Samo 13% učesnika u našem istraživanju češće kupuje polovne nego nove delove, dok samo 1 procenat kupaca uvek bira polovne delove za popravku svog automobila.

Gde i kako se delovi i oprema za automobile najčešće kupuju?
Od skoro 6.000 ispitanika koji su odgovorili da kupuju polovne delove za svoja vozila, čak 59% koristi internet kao glavni način nabavke. Polovina ispitanika i dalje vidi auto otpade kao validan izvor kada su polovni delovi za vozila u pitanju.

Za one koji preferiraju popravku svojih vozila korišćenjem novih delova, u čak 83% slučajeva prodavnice auto delova predstavljaju izvor nabavke. Samo 14% ispitanika koji kupuju nove delove za popravku svojih vozila je nabavke izvršilo putem oglasa na internetu.

Svaki šesti ispitanik koji preferira nove delove, nabavlja ih u ovlašćenim servisima.

Manji broj ispitanika je naveo da koristi alternativne načine nabavke delova i opreme. U ovim situacijama, polovni delovi se najviše nabavljaju kod automehaničara, dok su neovlašćeni servisi najčešći izbor pri nabavci novih delova za automobile.

 

Kupovina delova na internetu
Naši ispitanici koji traže polovne delove na internetu najčešće koriste naš sajt www.polovniautomobili.com (67%) i sajt kupujemprodajem.com (66%), dok se u manjem broju pretrage vrše putem Google-a, Limunda, Kupinda i specijalizovanih grupa na facebook-u.

Među ispitanicima koji preferiraju ugradnju novih delova u svoja vozila najčešće se za pretragu koristi kupujemprodajem.com (63%) i www.polovniautomobili.com (60%). U nešto manjoj meri koristi se i sajt delovionline.rs (17% ispitanika).

Zašto polovni umesto novih delova?
Odgovor na ovo pitanje treba potražiti pre svega u činjenici da čak 62% naših ispitanika smatra da su polovni delovi podjednako kvalitetni kao i novi, a samo 16% njih misli da je kvalitet novih delova ipak superioran u odnosu na polovnjake. Od ukupnog broja ispitanika, jedna petina nema nikakvo mišljenje o ovoj dilemi.

Potrošači koji kupuju polovne delove za svoje automobile u 57% slučajeva navodi povoljnije cene od novih delova kao glavni razlog. Manji broj ljudi (17%) jednostavno nema gde da nabavi nove delove pa im je to jedino rešenje.

Od onih koji su „nešto drugo“ naveli kao razlog kupovine polovnih delova, čak 60% ispitanika smatra da su polovni delovi boljeg kvaliteta. Nisu zadovoljni zamenskim novim delovima koji mahom potiču iz Kine ili Turske i smatraju da su polovni originalni delovi bolje rešenje.

Majstorske radionice ipak vladaju tržištem
Tri četvrtine naših ispitanika održava i popravlja automobile kod „svog majstora“. Tek 11% učesnika u našem istraživanju daje oficijelnim servisima puno poverenje kada su u pitanju popravke i odražavanje vozila.

Kada smo ispitanike upitali zašto svoja vozila ne održavaju u ovlašćenim servisima, u 52% slučajeva odgovor je bio da ne mogu sebi to da priušte. Skoro pola ispitanika (46%) više veruje svom majstoru nego ovlašćenom servisu.

Zaključak
Potreba za auto delovima i opremom se sve više zadovoljava putem interneta. Sve je više korisnika koji preferiraju specijalizovane portale, sve je manje onih koji fizički traže delove po prodavnicama, auto-pijacama i otpadima.

Nažalost, niski standardi u Srbiji i dalje nameću to da se vozači radije odlučuje za polovne delove nego za nove. Nepoverenje prema sistematski razrađenom popravljanju i održavanju vozila u oficijelnim servisima je još uvek dosta izraženo. Ovakve usluge se zbog visokih troškova i dalje izbegavaju popravkama po lokalnim radionicama.

polovniautomobili.com

Ostavite komentar