Online plus

2013 Toyota RAV4

5.68KPregleda

„Stvorili smo novi segment“

Četvrta generacija Toyotinog kompaktnog SUV-a je upravo imala svetsku premijeru na Sajmu automobila u Los Anđelesu


Toyota je veoma ponosna što je stvorila segment kompaktnih SUV vozila, lansiranjem prvog rekreativnog aktivnog vozila sa pogonom na 4 točka („Recreational Active Vehicle“ – RAV4) 1994. godine.

Predstavljen kao kompaktan (3.69 m) model sa 3 vrata, prvi gradski „terenac“ se prilično razlikovao od tradicionalnih 4×4 vozila. On je imao relativno mali 2.0 litarski motor, postavljen transverzalno u monokok karoseriju, kao i potpuno nezavisno ogibljenje. Rođen je segment kompaktnih SUV vozila. Danas, postoji oko 20 različitih modela u ovom segmentu.

Dostupan u preko 150 zemalja, RAV4 je tokom tri generacije prodat u više od 4.5 miliona primeraka, od čega je u Evropi prodato preko 1.2 miliona vozila.

Osnovni principi dizajna zaslužni za ovakav uspeh su u jednakoj meri prisutni i na modelu četvrte generacije. Kao i prethodnih 18 godina, novi RAV4 je razvijen da u potpunosti odgovori na rastuće zahteve kupaca u C-SUV segmentu: porodice koje vode aktivan stil života i koje žele prostor i svestranost.

Novi RAV4 se još više oslanja na tu porodičnu upotrebu i na tome zasniva svoje najvažnije odlike. Novi RAV4 kupcima nudi jedinstven sofisticirani stil, prefinjenu unutrašnjost premium kvaliteta, novi integrisani dinamični pogonski sistem, kao i zabavnu vožnju uz efikasne pogonske agregate.

Sofisticirani dizajn spoljašnjosti
Duži (+205 mm), širi (+30 mm) i niži (-25 mm) od svog prethodnika, Toyotin kompaktni i svestrani SUV četvrte generacije se odlikuje novom siluetom koja naglašava njegovu svestranost, prostranost i poboljšane dinamičke karakteristike.

Potpuno nova spoljašnjost je kombinacija sofisticiranih i elegantnih elemenata novog Toyotinog dizajnerskog jezika i mišićavog imidža koji se očekuje od vozila sa pogonom na četiri točka. Novo lice Toyote je spoj originalnog „prioritetnog“ dizajna prednje maske i farova i LED dnevnih svetala „čistog izgleda“.

„Prioritetni“ dizajn se odlikuje velikom trapezoidnom donjom maskom, ugrađenom u prednji branik, i manjom gornjom maskom koja se proteže između novih farova.

Gledano iz profila, novi RAV4 nasleđuje prostranost, visoke bočne panele i prepoznatljivu siluetu koji su zaštitni znak prethodnih generacija Toyotinog kompaktnog SUV-a.

Na zadnjem kraju, kabina je oštro zakrivljena ka unutra, što stvara kontrast sa širokim donjim delom karoserije. Rezultat je stabilan i mišićav izgled vozila.

Ukrašena integrisanim krovnim spojlerom, nova zadnja vrata se sada otvaraju na gore, a rezervni točak je izostavljen kako bi se upotpunio čistiji i aerodinamičniji dizajn novog RAV-a 4. Novi RAV4 će biti dostupan u devet boja karoserije, uključujući 3 nove: sivo-plavu metalik, tamnozelenu i crnu metalik.

Inovativna unutrašnjost visokog kvaliteta
Kao spoj prostrane i udobne kabine sa okruženjem vozača u stilu kokpita, potpuno nova unutrašnjost se oslanja na urođenu praktičnost RAV-a 4, veću prostranost i prijatnije iskustvo vožnje.

Horizontalan dizajn kontrolne table naglašava snagu i odražava širinu prednjeg dela vozila. Takođe, novi RAV4 je sada više usmeren na vozača.

Čista, sofisticirana elegancija novog dizajna kabine je dodatno naglašena visokokvalitetnim materijalima i mekim panelima na mnogim delovima koji dolaze u kontakt sa putnicima. Sveobuhvatna upotreba kože na kontrolnoj tabli stvara osećaj visokog kvaliteta kabine.

Svi instrumenti i prekidači su sada osvetljeni novom bistrom plavom bojom; sveže i moderno osvetljenje koje novu unutrašnjost čini još prefinjenijom.

Kako je okruženje vozača u stilu kokpita, vozačevo sedište je dizajnirano da bude veoma ergonomično, kao i da pruži veću udobnost, bolju vidljivost i lepši doživljaj vožnje. Jastuk sedišta vozača je snižen za 5 mm, podešavanje visine sedišta je povećano za 15 mm, a upravljač spušten za 2.3 stepena. U isto vreme, poboljšana je vidljivost ka napred.

Više prostora i veća praktičnost 
Iako je zadržavanje kompaktnih spoljašnjih dimenzija bilo ključno za dobru okretnost, dužina novog RAV-a 4 od 4.57 m i međuosovinsko rastojanje od 2660 mm garantuju znatno veći unutrašnji prostor, pa udobnost kabine i prtljažni prostor mogu da pariraju većim vozilima iz D segmenta.

Udaljenost između prednjeg i zadnjeg sedišta (970 mm) je sada najveća u klasi, a novi tanji dizajn naslona sedišta stvara još više prostora. Zadnja sedišta, deljiva i preklopiva u razmeri 60:40, su sada još udobnija, imaju veći jastuk i bolje bočne potpore.

Zahvaljujući jedinstvenom Toyotinom „easy flat“ sistemu, RAV4 je i dalje praktičan, fleksibilan i svestran, baš kao što to očekuju kupci kompaktnih SUV modela.

Zadnje sedište može da se preklopi u razmeri 60:40 radi maksimalne fleksibilnosti, a svaki deo može nezavisno da se spusti.

Dužina tovarnog prostora je povećana, pa sada zapremina prtljažnika iznosi 547 litara. Pregrade ispod poda prtljažnika su takođe povećane za 49 litara, sa 51 na 100 litara.

POGONSKI AGREGATI
Sa dva nova pogonska agregata, 2.0 litarskim dizelom za zapadnoevropsko tržište i 2.5 litarskim benzincem za rusko tržište, kao i 2.2 litarskim dizel motorom prvi put dostupnim u Rusiji, sveobuhvatna gama motora novog RAV-u 4 nudi nenadmašan spoj vrhunskih voznih performansi i najnižih u klasi emisija CO2 u svim varijantama motora. Zapadnoevropski asortiman motora se sada sastoji od 2.0 litarskog benzinca snage 151 ks, novog 2.0 litarskog dizela snage 124 ks i snažnog 2.2 litarskog D-4D dizel motora snage 150 ks.

Svaki motor u ovoj novoj gami ima smanjene emisije CO2, uz prosečno smanjenje od 12% za čitav asortiman.

Što je naročito važno, verzija 2.0 litarskog dizel motora sa pogonom na prednje točkove je opremljena Toyotinom Stop & Start tehnologijom koja smanjuje emisije CO2 na samo 127 g/km.

VOZNE KARAKTERISTIKE
Prethodne generacije RAV-a 4 su izgradile zavidnu reputaciju zbog svoje udobnosti, lakoće vožnje, okretnosti i sposobnosti da osvoje i najzahtevnije puteve.

Novi RAV4 se oslanja na te ključne vrednosti, uz rekonstruisano prednje i zadnje ogibljenje, poboljšani sistem električnog servo upravljanja, novi integrisani dinamički pogonski sistem i potpuno novi Sport režim vožnje.

Zajedno, ova poboljšanja omogućavaju veću stabilnost i agilnost, kako na mokrim, tako i na suvim putevima, zbog čega kupci mogu da uživaju u pouzdanijoj, intuitivnijoj i zabavnijoj vožnji. Novi RAV4 je takođe dostupan sa sistemima za pomoć pri spuštanju niz i kretanju uz brdo. Ugrađen kao standardna oprema na svim modelima sa automatskim menjačem, sistem pomoći pri spuštanju niz brdo je naročito koristan na zaleđenim padinama ili onim prekrivenim snegom. On automatski bira stepen prenosa, kontroliše brzinu i individualno koči svakim točkom kako bi pomogao vozaču da zadrži kontrolu nad vozilom, prilikom spuštanja niz klizave padine.

Integrisani dinamički pogonski sistem
Integrisani dinamički pogonski sistem je sofisticirani, interaktivni sistem za upravljanje koji koordiniše rad nove dinamičke kontrole obrtnog momenta na pogona na 4 točka, sistema kontrole stabilnosti vozila (VSC) i električnog servo upravljanja (EPS), kako bi povećao performanse, upravljivost i bezbednost ovog kompaktnog SUV-a.

Nova dinamička kontrola obrtnog momenta pogona na 4 točka putem elektromagnetnog kvačila, smeštenog na prednji deo zadnjeg diferencijala, neprekidno nadgleda i kontroliše obrtni moment između prednji i zadnjih točkova.

Raspodela obrtnog momenta između prednjih i zadnjih točkova može da varira od 100:0 do 50:50, dok se u uslovima normalne vožnje automatski bira pogon na prednje točkove (100:0), kako bi se smanjila potrošnja goriva.

Dinamička kontrola obrtnog momenta pogona na 4 točka koristi informacije od različitih senzora (brzina, zaokret upravljača, pritisak na gas i nivo zanošenja) kako bi automatski usmerila pogon na zadnje točkove, ako je to potrebno.

U normalnom načinu rada, kada nije aktivirano zaključavanje ili Sport režim, obrtni moment se prenosi na zadnje točkove ne samo kada se detektuje zanošenje (kao što je bio slučaj na trećoj generaciji RAV-a 4), već i kada sistem detektuje podupravljanje tokom skretanja. Rezultat je veća agilnost i bolje performanse, kako na putu, tako i van njega.

Kada je odabran potpuno novi Sport režim (standard na AWD modelima), obrtni moment se usmerava na zadnje točkove čim se okrene upravljač. Nova dinamička kontrola obrtnog momenta pogona na 4 točka, zavisno od položaja upravljača, će automatski podesiti raspodelu snage između prednjih/zadnjih točkova u razmeri 90:10, kako bi se smanjilo opterećenje na prednjim gumama.

Osim što aktivira „dinamičnu“ raspodelu obrtnog momenta, novi Sport režim takođe modifikuje servo upravljanje, gas i menjač; smanjujući snagu servo upravljača, povećavajući odziv gasa i dopuštajući motoru da se vrti na većim obrtajima, radi dinamičnijeg, sportskog doživljaja vožnje. Za terensku vožnju, sistem ima dugme za zaključavanje pogona na 4 točka. To omogućava vozačima da fiksiraju raspodelu obrtnog momenta na 50:50, pri brzinama do 40 km/h.

BEZBEDNOST I TEHNOLOGIJA
Novi RAV4 ima veoma visoke standarde aktivne i pasivne bezbednosti putnika i zaštite pešaka od sudara, koji su evoluirali tokom tri generacije ovog vozila. Sa novom, izuzetno čvrstom karoserijom, konstruisanom da putnicima i pešacima pruži optimalnu zaštitu od sudara, novi RAV4 planira da dobije 5 zvezdica na rigoroznom Euro NCAP testu sudara za 2013.

Novi Toyotin SUV je standardno opremljen novim dizajnom sedišta koja sprečavaju trzajnu povredu vrata i sa 7 vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena vozača i prednje bočne vazdušne jastuke sa dve komore. Novi RAV4 takođe može da bude opremljen sa tri nove tehnologije: automatskim dugim svetlima, upozorenjem na napuštanje saobraćajne trake i monitorom mrtvih uglova, što dodatno povećava bezbednost i olakšava vožnju.

Sistem automatskih dugih svetala ima kameru koja prati put ispred vozila i automatski prebacuje između dugih i kratkih svetala, kada uoči nadolazeće vozilo. Sistem upozorenja na napuštanje saobraćajne trake koristi kameru ugrađenu u vrh vetrobrana kako bi odredio da li vozilo nenamerno napušta svoju traku. Sistem zatim upozorava vozača pomoću zvučnog signala i trepćuće ikone na multiinformacionom ekranu. Monitor mrtvih uglova obaveštava vozača ako postoji vozilo u susednoj traci u mrtvom uglu, tako što pali pokazivač u spoljašnjem retrovizoru. Sistem koristi radarski senzor ugrađen na obe strane zadnjeg dela RAV-a 4, koji nadgleda mrtve uglove iza vozača. Ako se uključi migavac, indikator treperi kako bi upozorio vozača.

Toyota PR

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery